Preşedintele a înmânat titlul de Iaşi, Capitală Istorică

18/02/2019

Președintele României, Klaus Iohannis, a înmânat primarului Mihai Chirica o copie a Decretului de promulgare a Legii pentru declararea Municipiului Iaşi drept „Capitală Istorică a României”.  Totul s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Culturii din Iași. Momentul nu a fost întâmplător, se împlinesc 160 ani de la Unirea Principatelor Române.

Cu o zi înainte de 24 ianuarie, şeful statului a participat la Ceremonia semnării decretelor de decorare a unor instituţii de cultură din Iaşi.

Excelenţa Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României semnează Ordinul Cultural în grad de Comandor, categoria D, “Arta Spectacolului”, Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi; Ordinul Cultural în grad de Comandor, categoria E, “Patrimoniul Cultural Naţional”, Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi; Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer, categoria B, “Muzica”, Operei Naţionale Române din Iaşi.

Evenimentul principal al serii a fost însă înmânarea copiei Decretului de promulgare a Legii prin care Municipiului Iaşi este declarat “Capitală Istorică a României”.

Cu acest prilej, preşedintele României a reamintit că pentru a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-și reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă națională și europeană.

„Pentru Iași, a fi Capitală istorică nu înseamnă a privi cu melancolie spre trecut, ci a-și reîncărca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropolă națională și europeană. Aici, la Iași, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influențat în cea mai mare măsură existența și dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspirații ale românilor. De aceea, vă urez tuturor, dragi cetățeni ai «dulcelui târg al Ieşilor», să vă bucurați de prestigiul de Capitală istorică, întru mulți ani!” a spus Klaus Iohannis, preşedintele României

Pentru primarul Chirica, acest titlu este o reparaţie morală şi istorică pe care România trebuie să o arate Iaşiului.

„Mulţumesc public celor care au iniţiat acest proiect de lege şi celor l-au votat. Îmi exprim cu deosebită emoţie întreaga mea recunoştinţă faţă de toţi cei care s-au implicat de-a lungul istoriei acestei naţiuni aducând de fiecare dată nivelul de preţuire acestui oraş implicat în toate momentele istorice care l-au desemnat în aceste zile drept Capitală Istorică a României.” a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului

La eveniment a fost prezent Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Petruk Gherghel, episcopul Diecezei Iaşi, liderul PNL Ludovic Orban, preşedintele Pro România, dar şi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.