Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ sau Atelierele DICE. Aşa se numesc atelierele prin intermediul cărora cei mici învaţă să păstreze tradiţia. În Sala de Educaţie Muzeală de la Palatul Culturii, publicul este invitat să confecţioneze mărţişoare, pe care să le dăruiască celor dragi, şi să povestească despre semnificaţia Sărbătorii Mărţişorului.
”Doi câte doi. Un copil prinde şnurul aşa. Da? Celălalt coleg, cu aţa albă – trebuie să ştim că păpuşica roşie o legăm cu aţă albă, iar păpuşica albă cu cea roşie. Celălalt coleg, cu aţişoarele albe pe care le aveţi deja tăiate, o să lege cam pe aici cu două noduri strânse.”
Aşa îşi începe cursurile dedicate grupurilor de preşcolari sau elevi, precum şi copiilor însoţiţi de părinţi sau bunici. Atelierele de făcut mărţişoare sunt programate să se desfăşoare la parterul Palatului Culturii din Iaşi, de marţi până vineri, de la ora 10,00, respectiv, 12,00.
”Luaţi păpuşica colegului, şi cum spuneam, lucrăm doi câte doi.”
Durata unui atelier este de 60 – 90 minute. În acest timp, participanţii confecţionează două tipuri de mărţişoare, având la dispoziţie toate materialele necesare. Printre copiii care au venit la Palatul Culturii din Iaşi au fost şi cei de la Şcoala Ion Creangă din Iaşi. Au făcut mărţişoare, iar acum vor să strângă bani pentru acţiuni caritabile.
– Poate dăm asta la Târgu de Mărţişor.
– Dar, ar fi fost fain.
– Cât crezi că ar trebui să îl vindem?
-Maxim 5 lei.
Nu doar mărţişoare au învăţat să facă. Ei au aflat şi care este povestea Mărţişorului.
”Firul roşu reprezenta iarna. Firul alb, soarelşe, căldura, iar cel negu reprezenta pământul. Adică soarele topea zăpada şi apa venea în pământ.”
Tot ei au aflat şi cine primeşte mărţişorul.
”Băiatul fetei”
”Dau şi broşe. Unii mai dau făcute de ei.”
” – Băiatul dă mărţişorul fetei.
- Tu ai o fată preferată căreia îi dai mărțișor?
- Da, Ilinca. ”
Copiii au avut posibilitatea şi să viziteze Palatul Culturii.
”Este a doua oară când venim la Palatul Culturii pentru Ateliere. De fapt am mai fost la atelierul de ceramică. Atunci copiii au pictat pe farfurii. Acum am aflat de acest atelier şi am venit aici. În primul rând am venit pentru că în această săptămână şcoala noastră sărbătoreşte “zilele şcolii”. Avem şi noi un festival, festivalul “Mărţişor şi tradiţie” în care copii din toată ţara trimit mărţişoare, felicitări.” –a declarat Arina Marin, profesor pentru învăţământ primar Şcoala Ion Creangă
Programul DICE este derulat de Complexul Muzeal National “Moldova” Iaşi, începând din 2017, cu scopul de a valorifica patrimoniul şi expoziţiile temporare disponibile, fiecare atelier fiind precedat de o scurta vizita în unul dintre cele patru muzee din Palatul Culturii.
Anda Matei, Ciprian Baciu
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.