Centrul universului se află în intestin. Intestin care ne influenţează nu doar starea generală de sănătate, activitatea fizică, sedentarismul sau calitatea. Asta spune preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof.univ.dr Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Pediatrie din Iaşi. Tot el ne spune că nutriţia adecvată ne influenţează la rândul său viaţa. Tot din cauza a ceea ce mâncăm noi sau copiii noştri pot suferi de maladii precum autism sau ADHD.
Medicina se rescrie. Avertismentul îl lansează chiar preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof.univ.dr Marin Burlea. El ne spune că “centrul universului uman” este intestinul. Intestinul gros.
“Centrul universului este intestinul gos. În acelaşi timp trebuie să ştim că echilibrul bacteriilor din intestin este esenţial pentru starea de sănătate a organismului, inclusiv sănătatea mentală, sănătatea creierului şi comportamentului normal”a afirmat Prof.univ.dr Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
De aici până la …. autism şi demenţă senilă nu mai este decât un pas. În 1980 cazurile de autism erau 1 la 2.500. Acualmente este 1 la 68 de născuţi. Creşterea este imensă, cauzele nu sunt foarte bine cunoscute, dar se pare că unul din factorii declanşatori se află în cel de-al doilea creier al omului. Stomacul.
“În intestin este un kilogram şi jumătate de bacterii, cam cât e greutatea creierului, că numărul de neuroni la nivelul tubului digestiv este imens şi este considerat al doilea creier al organismului”a adaugat Prof.univ.dr Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Paradoxul este că totul depinde de microbiotă, o floră microbiană. Ea este uste un promotor al echilibrului florei intestinale. Floră care este stimulată de consumul de cacao sau chefir, care este un lapte fermentat şi care conţine un bacil foarte important.
“Cunoaşterea şi acceptarea acestora ne permite să spunem că ceea ce a spus Oscar Walles, că omul se naţte singur, trăieşte singur, moare singur” este total neadevărat. În realitate noi suntem toleraţi într-o comunitate microbiană şi că în organism o celulă din zece e umană, restul sunt microbi” sustine Prof.univ.dr Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Patruzeci la sută din produşii de metabolism ai organismului sunt de natură bacteriană.
“Pornind de la această idee, ceea ce a spus Orsval Walles, se poate spune “ne-am născut cu bacteriile noastre, microbii noştri, cu ei trăim, cu ei mâncăm, cu ei călătorim şi dormim. Şi când murim ne consumă” a afirmat Prof.univ.dr Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Anda Matei
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.