Fenomenul copiilor lăsați singuri acasă de către părinții plecați la muncă în străinătate capătă accente tot mai dramatice.
Numărul minorilor din județul Botoșani care trăiesc fără unul sau ambii parinți, duși să câștige un ban peste hotare, este în continuă creștere de la un an la altul. Rămași practic ai nimănui, foarte mulți dintre ei au crescut fără un model în viață, iar acum au probleme uriașe. Unii dintre cei mici sunt victime ale unor anturaje dubioase ori au grave tulburări de comportament.
Ultima centralizare pe care Inspectoratul Școlar Județean a făcut-o în școlile din județul Botoșani, în martie 2018, arată faptul că 7.339 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.
Dincolo de vulnerabilitățile emoționale cărora acești copii trebuie să le facă față, de sentimentul de vină pe care îl resimt și pe care nu știu cum să îl învingă, acești minori sunt nevoiți să se confrunte cu vulnerabilități sociale și legale. Astfel, în lipsa ambilor părinți sau a unui reprezentant legal, accesul copiilor la servicii de educație, sănătate, protecție juridică și beneficii sociale este limitat.
Acești părinți plecați în străinătate să muncească vor să le ofere celor rămași acasă o viața mai bună, însă banii nu compensează lipsa lor, atrag atenția specialiștii.
Lipsa locurilor de muncă, asigurarea unui trai decent îi determină pe părinți să-și lase micuții în grija bunicilor sau a altor rude pentru a munci în străinătate. Cei mai mulți copii aflați în această situație nefericită au între șapte și 17 ani.
În luna decembrie, 2017, în evidență figurau 6.811 copii cu unul sau ambii parinți plecați la muncă în străinătate. În câteva luni, numărul a crescut cu aproape 600 de cazuri.
Carmen Stan
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.