Unii şoferi consideră centura de siguranţă doar un moft şi încearcă să păcălească poliţiştii. Nu conştientizează însă că de fapt îşi pun viaţa în pericol. Ei o poartă doar de formă, adică fără să o treacă peste umăr, ci pe sub mână. Anul trecut, dintre cele aproape 1.900 de persoane decedate în accidente rutiere, aproape jumătate nu au purtat centură de siguranţă. În ciuda numeroaselor campanii derulate de poliţia română, şoferii nu ţin cont de riscuri. Numai într-o jumătate de oră, poliţiştii rutieri din Iaşi au amendat zeci de şoferi.
”Rămâneţi în maşină, fac verificarea la permis şi la actele de identitate.”
Astfel de discuţii sunt des întâlnite de poliţiştii de la Serviciul Rutier. Nu este zi în care să nu găsească în trafic şoferi care uită cât de importantă este centura de siguranţă.
” -Documentele dumneavoastră şi ale autoturismului, vă rog! … Certificatul de înmatriculare şi poliţa de asigurare!…Aceasta este expirată! … Este în regulă… Centura de siguranţă de ce nu o purtaţi?
– O lăsasem la trecerea de pietoni fără să-mi dau seama.
– Telefonul mobil? Vorbeaţi la telefon. Colegul meu mi-a transmis că vorbeaţi la telefon..
– Îl scosesem din buzunar dar nu ajunsesem să vorbesc la el. I-am spus să mă lase în pace.”
Tot din cauza centurii de siguranţă a fost amendat şi acest domn. Chiar dacă are permis de conducere de aproape 40 de ani, nu şi-a făcut o obişnuinţă de a purta şi centura de siguranţă.
”Nu e o întâmplare. E o neglijenţă. E foarte bine că se întâmplă chestiile astea, ca să ne obişnuim cu toţii. E ceva normal, civilizat. Nah. Suntem grăbiţi.”
Indiferent dacă şoferii sunt grăbiţi sau nu, neglijenţi sau nu, poliţiştii sunt prevăzători şi derulează activităţi pentru verificarea şi impunerea centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate.
”Această acţiune se desfăşoară la nivel naţional. Astfel, poliţiştii din cadrul structurilor rutiere acţionează pe drumurile publice din toată ţara pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislaţiei în domeniu.” – a declarat Ioana Buştiuc, purt cuv IPJ Iaşi
Aceste controale se desfăşoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene.
”Scopul acestei acţiuni este de a îi informa pe participanţii la trafic cu privire la importanţa folosirii centurii de siguranţă şi a sistemelor de fixare omologate.” – a mai declarat Ioana Buştiuc, purt cuv IPJ Iași
În judeţul Iaşi, zilnic, aproximativ 30 de persoane sunt sancţionate de poliţişti pentru că nu poartă centura de siguranţă atunci când se află la volan.
Anda Matei, Marcel Cilibiu
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.