Zi cu dublă însemnătate la Iași. În ziua în care s-a celebrat Cultura Națională, Primăria Municipiului Iași a sărbătorit și Centenarul Uniunii Armenilor din România.
Potrivit organizatorilor, momentul de referință al Programului Centenar îl reprezintă Centenarul Uniunii Armenilor din România.
”Și România întregită și cultura sa și societatea sa au fost dintr-un început multiculturale. Mai multe minorități în Primul Război, minoritatea evreiască, minoritatea armeană, minoritatea germană au avut cuvinte importante de spus și au adus evreii în special, jertfa pentru împlinirea idealului Marii Uniri, așa încât credem că acum când se întâmplă momente importante pentru istoria acestei comunități este natural cumva să le aniversăm, să le celebrăm, să le marcăm” a declarat Daniel Șandru, coordonator Programul Centenar al Primăriei Municpiului Iași.
Momentul a marcat 100 de ani de la înființarea Uniunii Armenilor din România.
” Evenimentul de astăzi este un eveniment de marcă care deschide practic rubrica activităților legate de Centenarul Uniunii Armenilor din România. Pe data de 25 ianuarie 1919 s-a înființat practic comunitatea armeană printr-o asociație culturală și anume Uniuniea Armenilor din România și astăzi sărbătorim 100 de ani de la această mare înfăptuire. Este o asociație care practic a fost realizată cu scopul de a-i aduna pe armenii care au venit de după genocidul armean care a avut loc în 1915, un tragic eveniment care a amarcat comunitatea armeană” a declarat Agop Ștefana, coordonator educațional al Uniunii Armenilor din România.
Pentru cominutatea ieșeană aceste eveniment reprezintă un element de continuitate în Programul Centeneralui.
”Practic este un element de continuitate în primul rând, pentru că vine în ansamblul Celebrării Centenarului și cu celelalte comunități care au semnat Acordul de Aderare la România Mare acum 100 de ani. Așa cum am spus pentru noi procesul Centenarului nu s-a terminat, mai durează până în 2020 când vrem să arătăm tuturor ieșenilor și tuturor românilor care este adevărata istorie a Centenarului României și desigur și cu celelalte comunități etnice vom face același lucru pe parcursul anilor care vor urma” a declarat Mihai Chirica, primarul Iașiului.
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul Comunitatea armeană între trecut și prezent, iar dezbaterea a continuat cu două momente artistice.
Mădălina Cronț/ Marcel Cilibiu
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.