Conferinţă despre arta contemporană la Iaşi

22/06/2019

În cadrul festivalului Rocanotherworld, desfăşurat la Iaşi în perioada 20-23 iunie, a avut loc în Parcul Expoziţiei o dezbatere cu titlul „Arta contemporană şi design la Iaşi: prezent şi perspective”. Moderatorul evenimentului a fost Preşedintele Asociaţiei culturale AltIaşi, George Pleşu, la dezbatere luând parte Cătălin Gheorghe, cadru universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, Alexandra Ghioc, designer de produs şi asistent universitar la aceeaşi universitate, Mihaela Irimescu, reprezentând galeria de artă ARTEP şi Cristian Nae, conf. univ. dr. în cadrul

Departamentului de Istoria şi Teoria Artei al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Organizatorul dezbaterii gândite ca parte dintr-o serie a amintit momentul declanşator al evenimentului ca fiind anul 2018, când o lucarea amplasată în spaţiul public a suscitat reacţii vii şi necesitatea unui dialog. Anul acesta, din nou, o lucrare figurativă aparţinând artistului Alexandru Burlacu, amplasată în parcul Copou a stârnit critici vizavi de oportunitatea poziţionării sale şi a mesajului „Eminescu să ne judece”.

Întrebarea care s-a născut este dacă societatea ieşeană este prea conservatoare pentru artă contemporană în spaţiu public. Cătălin Gheorghe a fost de părere  că astăzi totul e scandal sau nimic nu e scandal, teroreticianul deplângând lipsa de reacţie în mediul online a oamenilor care au ceva de spus. Ceea ce se întâmplă în artă este multistratificat, divergenţele fiind normale. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că trăim într-o epocă a diversităţii şi a toleranţei. Cătălin Gheorghe este de părere că lucrările de artă contemporană sânt lucrări de risc, amplasarea în spaţiul public presupunând un studiu de impact.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.