Botoșaniul a fost capitală culturală a României la 169 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei Românești. Zeci de oameni de cultură din țară și din Republica Moldova, iubitori de cultură, parlamentari, autorități locale, consilieri locali și directori au participat la ședința de Consiliu Local pentru a aproba acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului laureatului Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Apoi s-au depust coroane la bustul poetului nepereche din față teatrului și s-au ținut slujbe de pomenire în memoria celui mai mare poet din toate timpurile.
Din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova, oamenii de cultură au poposit astăzi la Botoșani pentru a marca 169 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei românești. Toți s-au adunat mai întâi în sala de ședințe a Consiliului Local unde s-a votat un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului laureatului Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Este a 28-a ediție a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, un premiu devenit deja tradiție.
În cadrul ședinței s-a ținut un moment de reculegere în memoria a doi oameni de cultură care s-au stins din viață luna această. De asemenea, s-a păstrat un moment de reculegere și pentru fostul director al Filarmonicii din Botoșani, Dan Mircea. Apoi au luat cuvântul mai mulți poeți, scriitori sau oameni de cultură. După ședința s-au depus coroane la bustul celui mai mare poet al timpurilor, Mihai Eminescu, din față teatrului. Apoi,sufletul culturii românești s-a mutat la Ipotești, satul natal al poetului nepereche. Acolo, la bisericuța familiei Eminovici, construită înainte de anul 1800 s-a ținut o slujba de pomenire pentru Luceafărul Poeziei Românești.
Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia va ajunge la unul din cei șapte poeți nominalizați. Evenimentul va avea loc în cadrul unei gale organizată cu prilejul Zilelor Eminescu. Câștigătorul premiului va fi desemnat dintre următorii oameni de cultură: Constantin Abăluță, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu și Matei Vișniec.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.