Este o zi care nu o pot uita niciodată. Unii spun că atunci când s-au trezit de sub efectul anesteziei au simţit că s-au născut pentru a doua oară. Vorbim despre bolnavii care au primit o şansă la viaţă prin intervenţia de transplant de rinichi. În cursul acestei săptămâni, la Iaşi s-a aniversat Ziua Donatorului de Organe cât şi cei 20 de ani de activitate a Asociaţiei Transplantaţilor din România la Spitalul „C.I.Parhon”. Aici au venit persoane care au suferit o astfel de intervenţie, să povestească tuturor experienţa prin care au trecut şi cum este viaţa după transplant.
După chinul prin care era nevoit să treacă la fiecare şedinţă de dializă, într-o zi Vasile Budăi a fost anunţat de către un medic de la Spitalul C.I.Parhon că aşteptarea a luat sfârşit şi că va primi într-un final un rinichi. Şi acum povesteşte cu emoţie că din acea zi se simte cel mai norocos om de pe pământ. Nici prin gând nu i-a trecut vreo frică sau că operaţia nu va avea succes. A crezut în el şi echipa de medici. Acum, la zece ani de la transplant spune că este un om sănătos şi fericit, care se bucură din plin de viaţă.
„În 2004 am fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, era data de 8 martie. Timp de doi ani de zile am reuşit să-mi ţin oarecum suferinţa cu ajutorul echipei de la Secţia Transplant de la Iaşi până în mai 2006, când am fost nevoit să încep dializa peritonială care am făcut-o doar şase luni. În noimbrie 2006, pe trei noiembrie, am primit acel telefon în care domnul doctor mă întreba Ce faci? Avem un donator care este compatibil cu tine. Şi din acea zi am reuşit să fac transplantul de rinichi. Anul acesta împlinesc zece ani şi mă aflu aici ca să vă spun această scurtă istorioară”, a spus Vasile Budăi, pacient.
Din anul 2000 până în prezent au fost efectuate 180 de intervenţii de tranplant renal în cadrul Centrului de la Iaşi. În prezent, pe lista de aşteptare pentru transplant sunt înscrise peste 300 de persoane din regiunea Moldovei.
„Întreg personalul este mobilizat. Nu se ţine cont că este zi sau noapte, că este sâmbătă, duminică sau sărbători legale, Crăciun, Paște şi lumea se mobilizează fără un salariu în plus, fără alte beneficii materiale şi o spun asta într-un context în care tagma medicală este acuzată de tot felul de lucruri, că nu şi-ar face treaba. Cred că exemplu de devoţiune mai mare decât aici nu există. Când spun devoţiune, mulţumirile le-am spus, dar vreau să vă spun că este o devoţiune şi cu rezultate remarcabile”, a declarat prof.univ.dr. Adrian Covic, şef Secţie “Dializă şi transplant renal”.
Lunar, aproximativ 450 de pacienţi sunt monitorizaţi, inclusiv cei 180 de pacienţi la care intervenţia s-a făcut la Iaşi şi 270 care au făcut operaţia la un alt centru.
Reporter Ruxandra Caşu
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.