In fiecare an, in ziua de 9 mai, toatele statele UE celebreaza unitatea si pacea in Europa. Este Ziua Europei. In acest an, liderii europeni sarbatoresc aceasta zi importanta la Sibiu.
In anul 1950, la doar 5 ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Robert Schuman, minstrul francez de Externe a propus ca productia de otel si carbune sa se afle sub controlul unei singure autoritati, din dorinta de a avea un control asupra productiei de armament, dar si pentru a fi evitat un posibil conflict militar. Aceasta propunere este considerata ca fiind piatra de temelie ce a condus la intemeierea Uniunii Europene.
Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.
În cadrul Consiliului European de la Milano, din anul 1985, s-a luat hotararea ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.