Încă o dispariţie fulgerătoare în cultura ieşeană şi naţională. Iubitul poet ieșean Emil Brumaru s-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani. Decesul a survenit sâmbătă noaptea, la câteva zile după ce a suferit un atac vascular cerebral.
Trupul neînsufleţit a fost depus în holul central al Palatului Roznovanu, unde personalităţi ale lumii culturale ieşene şi naţionale au venit să îşi ia un ultim rămas bun.
“Pentru un scriitor moartea nu e cel mai rău lucru. Ne rămân cărţile lui Emil Brumaru. Are o operă impresionantă. Va trebui cumva să îi publicăm puzderia de poeme neadunate în volume. Ştim că sunt multe. Scriitorul rămâne cu noi. Pentru viaţa literară, pentru prietenii care l-au cunoscut este o pierdere imensă pentru că se duce un om aparte, un om absolut special, un om care nu semăna cu nimic şi cu nimeni. Era un om care a trăit numai pentru literatură, un om care a avut o generozitate extraordinară şi ştia să se bucure pentru orice carte nouă pe care o scotea un confrate şi era un om care în general s-a bucurat să trăiască. Pentru Iaşi este o pierdere uriaşă. Era una dintre figurile care făceau parte din brandul cultural al Iaşului, era unul dintre scriitorii cei mai cunoscuţi pe care i-a dat vreodată Iaşul” a precizat Bogdan Creţu, critic literar.
Cei care au venit la Palatul Roznovanu au avut ocazia de a scrie în Carte de Condoleanţe.
“Moment trist pentru Iaşi. Din nou a trecut la nefiinţă una din marile personalităţi ieşene. Sperăm să înceteze pierderea de personalităţi ieşene de la sfârşit de 2018 şi început de noul an. Îi vom purta memoria mai departe. Cred că aceasta este datoria noastră de acum încolo: să îl cinstim, să îl preţuim, să îl promovăm ca un om care ne-am mândrit cât era în viaţă. Ceea ce a scris şi a făcut pentru cultura ieşeană de fapt îl reprezintă cu adevărat” sustine Mihai Chirica, primarul Iaşului.
Toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu reputatului scriitor sunt așteptați la sediul Primăriei Municipiului Iași până marți, la prânz, pentru a se reculege și a scrie câteva cuvinte în Cartea de Condoleanțe.
Emil Brumaru s-a născut la 25 decembrie 1938 în comuna Bahmutea, din judeţul Tighina, Basarabia, azi în Republica Moldova.
A fost unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studiile la Școala medie nr. 1 „Mihail Sadoveanu” din Iași, a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iaşi, absolvind în 1963. În perioada 1963-1975 a fost medic în comuna Dolhasca, judeţul Suceava, loc esențial în imaginarul operei sale, pe care l-a numit „rezervația naturală de îngeri”.
S-a dedicat apoi scrisului, în paralel cu activitatea de corector (1983-1989) și redactor (1990-1996) la revista ieșeană Convorbiri literare. A debutat cu poezii în revista Luceafărul (1967), apoi editorial în 1970, cu două volume de poezie, Versuri, Editura Albatros, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, și Detectivul Arthur, Editura Cartea Românească.
Emil Brumaru este laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia; Premiul de excelență George Bacovia; Premiul revistei Flacăra pentru literatură; Premiul Gheorghe Crăciun; Premiul Nichita Stănescu; Premiul Președintelui UNITER în cadrul Galelor UNITER; Premiul pentru Literatură în cadrul galei Oamenii Timpului; Premiul Național Lucian Blaga.
Anda Matei, Marcel Cilibiu, Emil Pralea
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.Only registered users can comment.